
Psychiatric Rehabilitation Services – Chapter 5230 
Frequently Asked Questions  

MEMORANDUM 

TO:  (1) All psychiatric rehabilitation services providers licensed by the Office
of Mental Health and Substance Abuse Services (OMHSAS) 

and 
(2) Primary Contractors and Behavioral Health Managed Care
Organizations in the HealthChoices Program.

FROM:  Jennifer S. Smith 
Deputy Secretary 

RE: Psychiatric Rehabilitation Services – Chapter 5230 - 
Frequently Asked Questions 

DATE: March 12, 2025 

OMHSAS recently promulgated updates to 55 Pa. Code § 5230 Psychiatric 
Rehabilitation Services which were effective on January 18, 2025, upon publication in 
the Pennsylvania Bulletin. In order to assist in the implementation of the updated 
regulations, OMHSAS is providing responses to commonly received questions. The 
updated regulations are available online:  
https://www.pacodeandbulletin.gov/Display/pabull?file=/secure/pabulletin/data/vol55/55-
3/79.html. The updated language will be incorporated into Title 55 of the Pennsylvania 
Code later in 2025. 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

§ 5230.15. Agency service description

1. Question: If a psychiatric rehabilitation services (PRS) provider updates their
service description to include services for individuals who are 14 years of age
or older but under 18 years of age, are they required to provide those
services immediately, or can this be listed as a future offering?

Answer: Updating the service description to include services for youth does
not require a PRS provider to offer those services immediately. The updated
service description may reflect services for youth as a future offering.
However, before offering services to youth, the PRS provider must ensure
that all regulatory requirements for serving youth are fully met.

https://www.pacodeandbulletin.gov/Display/pabull?file=/secure/pabulletin/data/vol55/55-3/79.html
https://www.pacodeandbulletin.gov/Display/pabull?file=/secure/pabulletin/data/vol55/55-3/79.html
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§ 5230.31. Admission requirements 
 

2. Question: What alternative terms should be used to replace “serious mental 
illness” and “functional impairment” when documenting eligibility for 
admissions? 

Answer: Documentation of a diagnosis of mental, behavioral or emotional 
disorder along with a moderate to severe functional impairment is required as 
part of the admission requirements. The term “Serious Mental Illness (SMI)” 
has been removed, and documentation should now focus on specific 
diagnosis.  

The definition of “functional impairment” remains unchanged in the regulation 
and should continue to be used when documenting eligibility for admission.  

 
§ 5230.51. Staff qualifications & § 5230.52. General staffing requirements 

3. Question: Does a Psychiatric Rehabilitation Specialist who works only with 
adults need to obtain the Child and Family Resiliency Practitioner (CFRP) 
certification? 

Answer: A psychiatric rehabilitation specialist who exclusively serves adults 
is not required to obtain a CFRP credential.   

 
§ 5230.63. Documentation 
 

4. Question: Can weekly progress notes be used for groups and activities while 
maintaining individual contacts as daily notes? 

 
Answer: Yes, weekly progress notes may be utilized for the documentation of 
the individual’s participation in groups and activities. If a PRS provider prefers 
to continue using daily notes for individual sessions or activities, nothing in 
the regulation would prevent them from exceeding the minimum standard of a 
weekly progress note. Whether using daily or weekly progress notes, the 
documentation should clearly identify the group sessions, individual sessions, 
and/or activities the individual participated in.    

 
5. Question: If a daily progress note is completed, is it required for staff to also 

complete a weekly progress note? 
 

Answer:  No. The updated regulations have replaced the requirement for 
daily progress notes with a minimum standard of a weekly progress note. If a 
PRS provider chooses to complete daily progress notes they would be 
meeting and exceeding the minimum standard for a weekly progress note. 
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6. Question: How should a client’s signature be handled on a weekly note if the 
client cancels their session? 

 
Answer: An individual’s signature on weekly progress notes is not required 
by the regulation.  However, the individual must be allowed access to their 
records and the opportunity to provide written comments if they would like.  

 
7. Question: When can PRS providers begin using the weekly documentation 

system? 

Answer: Weekly progress notes may be used as of January 18, 2025, which 
is when the regulation became effective upon publication in the Pennsylvania 
Bulletin.  

 
8. Question: Does every staff member have to sign the weekly progress note 

that worked with the individual on any activity? 
 

Answer: Yes, all staff members who worked with an individual on any activity 
during the week are required to sign the weekly progress note.  Pursuant to § 
5230.63(b), staff members who provided the service shall sign and date the 
weekly progress note. This requirement ensures accountability and 
documentation of service provision. Additionally, a PRS agency must 
maintain daily attendance records, which include attendance start and end 
times and activities or sessions attended.  

 
Implications for Medical Assistance Billing 
 

Please note 55 Pa. Code § 5230 Psychiatric Rehabilitation Services is a 
licensure regulation and does not speak directly to Medical Assistance (MA) Program 
requirements.  At this time, PRS is not a Medicaid State Plan service, although it is 
frequently utilized within the MA Program as an in-lieu of service.   
 

9. Question: How does a weekly progress note meet the record keeping 
requirements for the MA Program? 
Answer: Weekly progress notes comply with the record keeping 
requirements for the MA Program when they clearly document the services 
provided at each visit during the week and the progress made during each of 
those visits.  55 Pa. Code § 1101.51(e)(1)(vi) requires that “the record shall 
indicate the progress at each visit, change in diagnosis, change in treatment, 
and response to treatment” but it does not require that that documentation be 
made on the same day as the visit.  
 

COMMENTS AND QUESTIONS REGARDING THIS MEMORANDUM SHOULD BE DIRECTED TO: 
Office of Mental Health and Substance Abuse Services 
Bureau of Policy, Planning & Program Development 
P.O. Box 2675 
Harrisburg, PA 17105 
OR  
Via E-mail: RA-PWPSYCHREHAB@pa.gov 

mailto:RA-PWPSYCHREHAB@pa.gov
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